Blåbärsbullar
Vetedeg
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1½ dl strösocker
½ tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special
1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen ner i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs degen i bunken under bakduken till dubbel storlek 45-60 minuter.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
Blåbärsbullar
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel
2½ dl blåbär
2 msk florsocker
2 msk majsstärkelse
Ägg till pensling
1 näve mandelspån
1. Blanda smör, råsocker och malen kanel till en krämig fyllning.
2. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor, rektangulär platta som är cirka 1 cm tjock.
3. Bred ut hälften av smörfyllningen över degen.
4. Blanda bären med florsocker och majsstärkelse i en skål.
5. Strö hälften av bären över degen och rulla ihop till en rulle.
6. Skiva rullen i 3-4 cm tjocka skivor. Gör en rulle till.
7. Lägg skivorna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt.
8. Låt bullarna jäsa utan bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
9. Pensla med med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
10. Grädda bullarna gyllene långt ner i ugnen i cirka 10 minuter.
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1½ dl strösocker
½ tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special
1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen ner i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs degen i bunken under bakduken till dubbel storlek 45-60 minuter.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
Blåbärsbullar
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel
2½ dl blåbär
2 msk florsocker
2 msk majsstärkelse
Ägg till pensling
1 näve mandelspån
1. Blanda smör, råsocker och malen kanel till en krämig fyllning.
2. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor, rektangulär platta som är cirka 1 cm tjock.
3. Bred ut hälften av smörfyllningen över degen.
4. Blanda bären med florsocker och majsstärkelse i en skål.
5. Strö hälften av bären över degen och rulla ihop till en rulle.
6. Skiva rullen i 3-4 cm tjocka skivor. Gör en rulle till.
7. Lägg skivorna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt.
8. Låt bullarna jäsa utan bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
9. Pensla med med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
10. Grädda bullarna gyllene långt ner i ugnen i cirka 10 minuter.
Kommentarer
Postat av: Pia
Det var ljuvligt smarriga! Tack min lilla bagare! <3 mamma
Postat av: F e l i c i a
Mums! :D
Trackback