Äppelkanelmuffins med crumble

Grundrecept
6 stora/12 små muffins

Ingredienser:
100 g smör
2 dl mjölk
Skal av 1 citron
2 ekologiska ägg
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning:
4 stora äpplen
2 msk smör
2 msk strösocker
1 msk malen kanel

Crumble:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Gör muffinssmeten enligt grundrecept:
1. Sätt ugnen på 175 grader om du vill göra stora muffins och 200 grader för att grädda små.
2. Smält smöret och tillsätt mjöl och rivet citronskal.
3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
4. Rör ner den ljumma vätskan.
5. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och vänd ner det i smeten.
Gör sen:
1. Kärna ur och skär äpplena i klyftor eller bitar.
2. Stek äpplena ett par minuter i en het stekpanna med smör, strösocker och kanel. Låt svalna.
3. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Blanda äpplena med smeten och fyll formarna till ⅔. Lämna några äppelbitar till garnering.
Gör sedan crumblen:
1. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
2. Strö lite crumble på toppen och garnera med en äppelklyfta i varje muffins.
3. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.


2011-09-21 @ 21:37:25 Mat & Bak Permalink


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0