PRICKIG VÅNINGSTÅRTA

Här kommer tårtan jag gjorde igår. Jennie älskar prickigt och starka färger, hon har bland annat koppar i grönt och rött med vita prickar och en turkos duk med vita prickar. Så det blev en röd tårta med vita prickar. Jag testade även några nya recept. Anslag, vaniljkräm och chokladmousse hittade jag på nya ställen. Anslaget och vaniljkrämen fanns jättebra recept på i boken Tårtor av Jan Hedh jag köpte häromdagen. Så här kommer alla recept.
 
Klassiskt svenskt anslag
1 tårtring med 22 cm diameter och 5 cm hög
Ingredienser:
250 g ägg (ca 5 st)
135 g socker
15 g äkta vaniljsocker
150 g vetemjöl
(ev 5 g bakpulver)
 
1. Sätt ugnen på 190-200°.
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker lätt.
3. Ställ bunken i ett vattenbad och kontrollera att temperaturen inte överstiger 90°, annars kan äggmassan koagulera. Vispa kraftigt, gärna elvisp, tills temperaturen är 40-45°. Vispa därefter ca 10 minuter tills smeten svalnat och blivit ljus och porös. Vispa inte på för hög hastighet, då tappar massan volym. När smeten är färdigvispad ska det bli djupa spår i massan. Finns det inga spår i massan längre har man vispat för länge.
4. Sikta vetemjöl och eventuell stärkelse eller bakpulver på ett papper och vänd ner det i äggskummet med en slickepott - lätt och försiktigt så att inte massan tappar volym.
5. Häll massan i en tårtring inslagen i bakplåtspapper, eller använd en smord springform. Stryk upp massan på kanterna så blir tårtbottnen jämnare efter bakningen.
6. Baka tårtbottnen i 25-30 minuter tills den är gyllenbrun. Pröva med en sticka att den är genombakad.
7. Strö socker ovanpå och lägg på att bakplåtspapper. Lägg på en plåt och vänd allt upp och ner för att ovansidan ska bli jämn. Låt bottnen svalna mellan plåtarna, annars blir den torr.
8. Låt gärna bottnen stå mellan plåtarna till nästa dag, som man alltid gör på konditorier, så blir den mindre smulig att skära.
 
 
Vaniljkräm
0,5 liter
Ingredienser:
500 g mjölk 3 %
1 vaniljstång
120 g äggula (ca 6 st)
125 g socker
40 g majsstärkelse
25 g osaltat smör
 
1. Häll mjölken  en tjockbottnad kastrull.
2. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna i mjölken och lägg även i stången.
3. Koka upp mjölken. Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra i 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången.
4. Vispa äggula och socker och majsstärkelse lätt och luftigt i en bunke.
5. Häll mjölen i äggblandningen under vispning. Vispa tills blandningen blivit helt slät.
6. Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Värm under noggrann omrörning med visp tills krämen kokat upp ordentligt.
7. Tillsätt smöret. Ta krämen från värmen och vispa den helt slät.
8. Passera den nykokta krämen genom en sil ner i en låg form. Kyl krämen så snabbt som möhligt, bäst i ett iskallt vattenbad. Ju snabbare nedkylning, desto längre hållbarhet. Täck formen med plastfilm och förvara den i kylen tills den ska användas.
Förvaring: 1-2 dagar i kyl
 
 
Den undre våningen är fylld med chokladmousse, som jag hittade HÄR, och vaniljkräm. Den övre är fylld med vispad grädde och färska hallon, och vanljkräm.
2012-08-06 @ 09:49:36 Sommarlov 2012 Permalink


Kommentarer
Postat av: Chitra

Jädrar vad god den ser ut :)

Svar: Tack, ja den var god :)
My Boketun

2012-08-06 @ 16:19:25
URL: http://chitras.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0