WIENERÄPPELLÄNGDER

Här kommer det som jag bakade hos mormor igår. Det är en väldigt god wienerläng med äpplen. Degen var jättelätt att jobba med och det var inga konstiga ingredienser eller svåra anvisningar om hur man ska göra. Så superenkelt! Det kommer från en liten bok Allers har gjort om äpplen och med äppelrecept.
 
 
2 längder
Ingredienser:
50 g jäst
1 dl kall mjölk
150 g kylskåpskallt smör eller margarin
3 ägg
2 msk socker
ca 7 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Fyllning:
75 g smör eller margarin
1 dl socker
1 tsk malen kanel
2 syrliga äpplen
Glasyr:
1 dl florsocker
2 tsk vatten

1. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen är upplöst.
2. Klicka ner matfettet och tillsätt äggen och sockret. Blanda sist ner vetemjölet och arbeta samman till en slät deg.
3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord coh dela den i två jämnstora degbitar. Kavla ut dem till plåtlånga längder, ca 18 cm breda.
4. Fyllning: Blanda ihop matfettet och ¾ dl av sockret och bred ut längs mitten på längderna. Strö över hälften av kanelen.
5. Rulla degkanterna mot mitten så att det blir en ca 2 cm stor öppning. Låt längderna jäsa på bakpappersklädd plåt till knappt dubbel storlek, ca 50 minuter.
6. Sätt ugnen på 200°.
7. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i klyftor.
8. Pensla de färdigjästa längderna med lätt uppvispat ägg. Lägg äppelklyftorna mitt på längderna. Blanda ihop den sparade kanelen och sockret och strö det över klyftorna.
9. Grädda längderna i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
10. Blanda florsocker med vatten och ringla glasyren över de avsvalnade längderna. Servera de nygräddade då de är mest frasiga.
 

 
2012-08-09 @ 16:50:13 Sommarlov 2012 Permalink


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0