American apple pie

Hej!

Idag har jag, mamma, pappa, jon, mormor, morfar och Jennie + Sixten vart i två olika trädgårdar och tittat. Det var mysigt att gå där och prata med alla, pratade mycket med Jennie. Vi kom fram till att jag och Jon borde komma till henne och Sixten nu när vi är ensam hemma när mamma ska börja jobba nu på onsdag. Sen fikade i en trädgård och det var riktigt gott. Tog en vinbärskaka och den var riktigt smaskig! Har även ätit en kaka nu ikväll också. Som också var väldigt god!
Jag gjorde en amerikans äppelpaj som jag gjorde från boken "Piece of cake" jag fick i födelsedagspresent. Det är ju Leila som har skrivit den.
Jag tänkte att jag skulle skriva ut receptet här med en eller två bilder, ifall ni blir sugna på att testa.



American Apple Pie

Mördeg:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk kallt vatten

1. Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
2. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
3. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

1 paj/8 bitar
Fyllning:
12 stora granny smith äpplen
Saft av 1 citron
50 g smör
4 msk strösocker
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära

Ägg och mjölk till pensling
Råsocker

1. Gör mördegen enligt grundreceptet.
2. Sätt ugnen på 180 grader.
3. Skala och kärna ur äpplena, skär varje äpple i klyftor.
4. Lägg dem genst i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.
5. Stek äpplena lite mjuka i smör, strösocker och kryddor fördelat över två omgångar eller i två stekpannor.
6. Häll upp dem på en tallrik och låt svalna.
7. Dela mördegen i två delar, den ena delen ska vara lite större än den andra.
8. Lägg den större degbiten på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och 5 mm tjock.
9. Rulla upppå kaveln och rulla ut den igen över en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck försiktigt ner degen längs kanten och låt det som blir över hänga kvar utanför pajformskanten.
10. Fyll pajformen med de stekta äpplena.
11. Kavla ut den mindre degbiten till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.
12. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanterna av degen. Lägg över det utkavlade locket.
13. Nyp ihop skarven med fingrarna och skär sedan av den deg som hänger över kanten. Ställ pajformen på en plåt, pensla hela locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär små snitt (som solstrålar) eller stick små hål i locket och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter tills den är gyllene.

Servera med mjuk vaniljglass eller kolagrädde. Eller vanlig grädde om man vill det. Vi åt kolagrädde till och det var riktigt gott! :D

Kolagrädde:
3 dl vispgrädde
4 msk kolasås

Vispa grädden och vänd ner kolasåsen.





Smaklig fika! :P
2010-08-08 @ 21:48:59 Mat & Bak Permalink


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0