REGNBÅGSTÅRTA

I onsdags fyllde min fina mamma år och jag fick äntligen testa på att göra en regnbågstårta. Jag tycker att de ser så otroligt coola och svåra ut men det var faktiskt inte alls så svårt som man trodde att det skulle vara. Det enda som är, är att det tar lite längre tid än en vanlig tårta. Det som tar längst tid är att grädda alla bottnarna. Jag kunde baka av 3 bottnar i taget och då tog det ungefär en timme att baka av allihopa.
 
 
 
ca 12 personer
8 st tårtbottnar
Ingredienser:
300 g smör, rumstempererat
5 dl strösocker
7 äggvitor från små ägg (eller 6 från stora), rumstempererade
5 tsk vaniljsocker (eller 2,5 tsk vaniljpulver)
ca 9,5 dl vetemjöl
½ tsk salt
5 tsk bakpulver
5 dl mjölk, rumstempererad (värm 30 sekunder i mikron för att få mjölken rumstempererad)
 
Pastafärger för färgning:
Jag hade grundfärgerna gul, blå och röd färg. Resten av färgerna blandades ihop av dessa 3 färger; orange=gul+röd, grön=gul+blå och lila=röd+blå.
 
Jag gjorde färgerna röd, rosa, organge, gul, grön, blå, turkos och lila (dock valde jag att inte använda den lila då jag inte riktigt gillade färgen + att tårtan skulle blivit väldigt hög).
 
Vispa smör och strösocker poröst. Häll sedan i äggvitan lite i taget samtidigt som du vispar tills smeten är väl blandad. Sikta ner vaniljsocker (eller vaniljpulver) i smeten. Rör om tills smeten är jämn. Använd inte en visp här utan heller en slickepott, så att du är säker på att det rörs om och inte kommer in för mycket luft i smeten.
 
Blanda ihop mjöl, salt och bakpulver i en annan bunke. Varva därefter med att sikta ner mjölblandningen och mjölken i smeten samtidigt som du rör om.
 
När du har en jämn smet tar du fram 8 lika stora skålar. Fördela smeten jämt i de 8 skålarna. Detta kan du göra genom att måtta smeten med ett decilitermått eller ta fram hushållsvågen. Försök få fördelningen så jämn som möjligt.

 
 
Smörj 8 st engångspajformar (aliminium, 18 cm) och fördela den färgade smeten i varsin form.
 
 
 
Grädda mitt i ugnen på 175 grader. (150 grader i varmluftsugn). Mina bottnar stod inne i knappt 20 minuter. Känns med en sticka att bottnarna är torra.
 
Efter att tårtbottnarna har kallnat, lossa dom försiktigt ur pajformen. Ett tips är att vända dem upp och ner då de blir mer jämna. Jag bakade bottnarna på söndagen innan och frös in dem. Plasta då in dem i plastfolie var för sig.
 
Ta ut bottnarna några timmar innan du ska fylla tårtan och låt dem tina sakta i rumstemperatur. De kan även förvaras i kylskåpet i något dygn. Dessa tårtbottnar blir oerhört saftiga!
 
Receptet på bottnarna har jag hittat här!
 
 
Angel Feather Icing
3 äggvitor
225 g socker
200 g vit sirap
3 msk vatten
½ tsk vinsyra
½ tsk salt
1 ½ tsk citronessens

Häll i alla ingredienser förutom citronessensen i en skål i rostfritt stål eller keramik.
Koka upp vatten i en kastrull och sätt skålen över kastrullen.
Med hjälp av en elvisp vispar du smeten fluffig. Det tar runt 5-7 minuter innan du får som små toppar på smeten (precis som när du vispar äggvita). Den ska vara så pass stel att den inte rinner ut om du skulle vända på skålen.
Rör i citronessensen under vispning.
Ta av från värmen och använd till tårta, cupcakes eller något annat gott.
 
Detta receptet hittade jag här!
 
 
2012-12-15 @ 10:47:44 Mat & Bak Permalink


Kommentarer
Postat av: Felicia

NICE :D

2012-12-15 @ 21:44:14
URL: http://henrikssonfelicia.blogg.se/
Postat av: Malin´s Diner

Wow, så fin! Har länge tänkt baka en jag också. Får bli nån gång under året.

Kram

Svar: Tack! Det tycker jag att du ska göra. Så härliga att titta på!
Kram
My Boketun

2013-01-03 @ 00:41:13
URL: http://malinsdiner.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0