APELSINMOUSSETÅRTA MED CHOKLADBOTTEN


Det är andra gången jag gör denna tårta. Första gången till nyår då jag fick en beställning på det och till i tisdags då mormor fyllde år. Den är väldigt god. Ganska mäktig men ändå väldigt frisk i och med att det är apelsin. Det som man kan tänka på är att eftersom det är  gelatinblad i så behöver det ju tid att stelna. Var beredda på att det oftast tar längre tid att stelna än vad det står i receptet så börja med tårtan lite tidigare än vad ni hade tänkt. Receptet hittade jag på Matklubben.

10-12 bitar

"Utan garnering går det utmärkt att frysa den här tårtan. I kylskåp kan den stå helt färdig ett par dagar. Tårtan blir lättare att skära om apelsinskivorna till garneringen halveras."

Ingredienser:
Botten:
200 g mandelmassa
2 msk kakao
2 ägg
50 g mörk choklad

Apelsinmousse:
4 gelatinblad
2 äggulor
1 dl socker
½ burk kesella
1 dl pressad apelsin
2 ½ dl mellangrädde

Apelsingelé:
2 gelatinblad
2 dl pressad apelsin
5 msk socker
2-3 apelsiner

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Botten: Riv mandelmassan grovt eller kör den i matberedare. Blanda ner kakao kakao, ägg och hackad choklad.
3. Häll smeten i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, gärna med ett bakplåtspapper fastklämt i botten. Grädda på nedersta falsen 15-20 minuter.

4. Mousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
5. Vispa äggulor och socker och blanda ner kesella.
6. Häll apelsinsaften i en liten kastrull. Ta upp och lägg i de 4 gelatinbladen och värm tills de smälter. Låt svalna och blanda sedan ned blandningen i äggvispet.
7. Vispa grädden och vänd ner den. Fördela moussen över den kalla bottnen och ställ i kyl ett par timmar tills den stelnar.

8. Gelé: Blötlägg 2 gelatinblad i kallt vatten 5 minuter. Blanda apelsinsaft och socker i en liten kastrull. Ta upp och lägg i gelatinbladen. Värm tills de smälter. Låt svalna.

9. Skär bort skalet från apelsinerna. Skiva och halvera dem ev. Garnera tårtan och skeda över apelsingelén. Ställ in i kylen ytterligare någon timme.


2012-01-26 @ 10:55:39 Mat & Bak Permalink


Kommentarer
Postat av: Pernilla

Tårtan var riktigt fin! Det har du gjort bra, kram<3

2012-01-26 @ 12:22:17
Postat av: Ida

Shit My! Du är ju riktigt duktig på att baka! Ser sjukt gott ut! :)

2012-02-11 @ 15:25:07
URL: http://idaaacroonqvist.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0