MAZARINTÅRTA MED FLÄDERKRÄM OCH FÄRSKA BÄR
Denna mazarintårta finns i Leila Lindholms book A piece of cake. Den var väldigt enkel att göra och blev dessutom jättegod. Fläderkrämen var helt himmelskt god, och jag brukar inte gilla fläder ;-)
1 tårta/12 bitar
Ingredienser:
250 g mjukt smör
500 g mandelmassa
5 ägg
1 dl vetemjöl
Smör och mandelspån till formen
Färska bär till topping
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.
3. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
4. Vänd sist i vetemjölet för hand.
5. Smörj en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter, och bröa med mandelspån.
6. Fyll formen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Låt svalna.
Fläderkräm
Ingredienser:
4 äggulor
½ dl strösocker
2 ½ msk majsstärkelse
½ dl koncentrerad flädersaft
5 dl vispgrädde
1. Vispa äggulor och strösocker vitt och pösigt.
2. Blanda ut majsstärkelse med flädersaft.
3. Koka upp 3 dl vispgrädde, rör ihop den med saften och vispa ner den varma vätskan i äggblandningen.
4. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud krämen under vispning tills den tjocknar. Låt svalna.
5. Vispa 2 dl grädde fast och fluffig och vänd ihop den med fläderkrämen.
6. Bred krämen över mazarinbottnen och toppa med färska bär.

Kommentarer
Trackback